Aprovada la moció per al reconeixement i l’acompanyament en el dol gestacional, perinatal i neonatal

26/01/2023 | Ajuntament

El 15 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Conscienciació i visibilització de la Mort Gestacional, Perinatal i Neonatal, un dia simbòlic per al record i per a l’acompanyament a les famílies en un dol encara poc reconegut socialment.

El dol gestacional, perinatal o neonatal fa referència a les pèrdues que tenen lloc durant l’embaràs, el part o pocs dies després del naixement. El 15% dels embarassos es trunquen durant el primer trimestre de gestació; anualment, al voltant de 3.500 embarassos de 15 setmanes o més són interromputs per anomalies fetals greus o incompatibles amb la vida, i gairebé 2.500 nadons moren en el període perinatal (entre la setmana 22 de gestació i els primers dies del naixement).

Malgrat l’elevat impacte emocional que suposen aquestes pèrdues, es tracta encara d’un dol molt silenciat socialment, fins i tot tabú, especialment en el cas de les pèrdues de gestacions inicials, ja sigui perquè ens manquen eines com a societat per expressar i compartir el dolor, ja sigui perquè l’entorn més proper no sap com acompanyar les persones que el pateixen.

Per aquests motius, és indispensable desplegar diverses mesures que reconeguin aquestes pèrdues com a esdeveniments greus en la vida de les persones i que contribueixin a trencar el tabú i el silenci social que pesa sobre les persones que pateixen aquestes experiències tan doloroses, amb l’objectiu d’acompanyar-les des dels poders públics.

En aquest sentit, l’equip de govern, van presentar al ple del passat 13 de gener una moció per tal de manifestar el seu reconeixement al dol gestacional, perinatal i neonatal i es compromet a impulsar mesures per combatre els tabús que hi estan associats, trencar el silenci social i acompanyar les famílies, així com dotar el municipi d’un espai físic destinat al record per les pèrdues perinatals i neonatals, on es puguin fer tangibles aquestes pèrdues i on el dolor pugui ser reconegut, també socialment.

Aquesta moció va ser aprovada 8 vots a favor i les abstencions del regidor de Podem, Pedro Maestre, el regidor de Centrats Josep Maria Santamaria i el regidor no adscrit Félix Lillo.