15 d’octubre: Dia Internacional per la visibilització de la mort gestacional i perinatal

15/10/2021 | Salut

La pèrdua perinatal, gestacional o neonatal és una realitat encara sovint poc visibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci. Segons les dades, l’any 2019 van morir 157 menors d’un any, dels quals 34 abans de les primeres 24 h i 96 entre el dia 1 i els 28 dies.

Es consideren mort gestacional, perinatal i neonatal les pèrdues que es donen durant l’embaràs o en el moment al voltant del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, o en gestacions a partir de les 28 setmanes (considerades morts fetals tardanes), durant el naixement, o les morts dels nounats fins als 28 dies de vida.

Tant la pèrdua d’un embaràs com la mort d’un infant recent nascut segueix sent un tema tabú en la nostra societat, silenciat i minimitzat, fet que provoca que sovint les famílies que pateixen una pèrdua d’aquestes característiques es trobin soles a l’hora d’afrontar aquest dolor.

Ha estat gràcies al trencament del silenci de moltes mares, de moltes famílies i d’entitats, que aquest dol, poc a poc disposa de més visibilitat, reconeixement social i també mèdic.

Avui hi ha cada cop més professionals més preparades que acompanyen les famílies en tot moment, existeixen grups de suport per famílies que han passat pel mateix procés, i fins i tot el Departament de Salut va publicar una guia el 2016 sobre aquest tema. I també són diverses les entitats que treballen des d’arreu del territori per visibilitzar aquest fet i acompanyar les famílies.

Per aquest motiu, considerem important promoure accions al nostre municipi com un espai de reconeixement i acompanyament per les famílies que han tingut pèrdues en aquestes condicions i realitzar campanyes de sensibilització, donant-li la importància que es mereix i donant suport públic a les famílies que hagin patit una pèrdua d’aquestes característiques.