Abocaments il·legals de residus en dipòsits incontrolats a La Pobla de Montornès

02/06/2020 | medi ambient

Últimament s’han identificat diversos abocaments il·legals al nostre municipi per les rodalies de la zona de Rubials. Aquest abocaments tenen diversos orígens. En primer lloc trobem gent o empreses no declarades que han fet petites obres i reformes a casa, i que ha llançat directament la runa en descampats o boscos per evitar passar per la deixalleria (75 tones aproximadament)
Darrerament comencen a proliferar, un tipus d’abocaments que tenen relació directa amb una activitat delictiva: les restes de plantacions de marihuana. A diversos indrets dels descampats hi ha sacs, bosses d’escombraries o directament testos que contenen terra de conreu, les arrels i part del tronc d’aquest tipus de plantes. Cal destacar també que s’han trobat que s’havien tirat al bosc brases i material combustible que podrien haver provocat un incendi.

En els descampats es pot trobar de tot: sofàs, armaris, matalassos, portes, fustes, roba, cortines, paperassa i runa, com ara totxanes, rajoles o restes d’enderrocs. Davant d’aquestes actuacions, agents de seguretat recorren la zona en busca dels autors dels abocaments. Aquesta és una tasca complicada perquè realment és molt difícil saber qui hi ha al darrere dels abocaments, i més si són runa o mobles. També s’estàn fent servir altres sistemes com ara vigilancia, en certs llocs on hi ha reincidència, per poder identificar la persona en el moment en què faci l’abocament i aplicar mesures de sancions considerades.
Mentestant, l’ajuntament realitza tasques de neteja d’aquest espais com a mesures excepcionals per tal de garantir la seguretat dels veïns i veines del nostre municipi. Cal apel·lar a la responsabilitat dels ciutadans per evitar que això passi, perquè siguin conscients que els residus s’han de portar al gestor corresponent i no deixar-los enmig de la natura.